Alapvető hozzávalók
A természetes szappan három fő összetevője:
- Állati zsírok és/vagy növényi olajok
- Nátrium-hidroxid (NaOH), más néven marónátron/ nátronlúg/ marószóda/ marólúg/ lúgkő
- Valamilyen folyadék, amelyben a nátronlúgot feloldjuk
A zsírok/olajok, a nátronlúg és a folyadék alapvető hozzávalók, mert ezek nélkül nem lehet szappant készíteni.
Folyadékok
- Víz – A leggyakrabban használatos a nátronlúg feloldására. A legjobb a desztillált viz, de ha a csapvíz nem nagyon klóros, nyugodtan használható az is.
- Teák és gyógynövény főzetek – Mindenféle tea és gyógynövény főzet használható folyadékként szappankészítéshez. Az egyetlen, amire figyelni kell, hogy a főzetet alaposan ki kell hűteni, mielőtt feloldanánk benne a nátronlúgot. A nátronlúggal való kontaktus szinte mindig megváltoztatja, vagy el is törli a tea vagy gyógynövény főzet eredeti színét és illatát.
- Gyümölcs- és zöldséglevek – Előnyben részesítendőek a természetes levek, melyek cukortól és egyéb adalékoktól mentesek. A levek használhatóak önmagukban vagy vízzel keverve.
- Tej – a legjobb, ha természetes, bármilyen típusú. A tejben jelenlévő cukor miatt a tej kb. kétharmad részét érdemes használat előtt lefagyasztani, elkerülendő hogy a nátronlúg megégesse.
Nátronlúg
A nátronlúg a nátrium-hidroxid leggyakrabban használt neve. Egy nátrium atom (Na) egy oxigén atommal (O) és egy hidrogén atommal (H) alkotott alkáli vegyülete. A kémiai kötés nagyon labilis, ez az oka annak, hogy a nátronlúg igen gyorsan és magas hőt képezve lép reakcióba a különféle folyadékokkal.
A szappankészítéshez 98-99%-os tisztaságú, vízmentes nátrium-hidroxid használatos.
Ne használjatok egyéb nátronlúg alapú termékeket.
Ne használjatok nátronlúgot anélkül, hogy előtte megtanultátok volna a Biztonsági szabályokat! Az anyag szembe kerülve maró, égető érzést okoz. A tünetek kivörösödés, fájdalom, könnyezés. Súlyos szemkárosodás kockázata. Bőrrel érintkezve maró, irritáló hatást okoz, mely a bőr kipirosodását, kiszáradását és kirepedezését okozza. A bőrre kerülve a bőrfelület síkos tapintású lesz.Tartós érintkezés esetén égési kockázat előfordul.Lenyelve egészségügyi problémákat, hasi fájdalmakat, hányingert, maró hatást okoz. Belélegezve légúti ártalmat okozhat, mely köhögés formájában jelentkezhet.
Zsírok
A zsírok (állati eredetű zsírok és növényi olajok, a jövőben így nevezzük őket együttes nevükön) a szappanok legfontosabb összetevői. Mindenféle zsír vagy olaj használható, és mindegyik különféle tulajdonsággal ruházza fel a szappant.
A szappankészítők általában két fő csoportra osztják a zsírokat:
- Bázis zsírok – Azok a zsírok, amelyek nagyobb mennyiségben vannak jelen egy szappanban. A bázis zsírok nyugodtan alkalmazhatóak a szappanban nagyobb mennyiségben és kemény, jól habzó szappant adnak. Általában olcsóbbak és könnyedén beszerezhetőek.
Például a világhíres szappankészítő területein a szappankészítés legjobb alapanyagának az olivaolajat tartják, de a kozmetikai ipar főbb szappan-alapanyagai a pálmaolaj és a kókuszolaj, a családi hagyományok követői pedig az állati zsírra esküsznek.
- Tápláló zsírok – A legértékesebb zsírok és olajok, amelyek ápoló tulajdonságokban a leggazdagabbak. A tápláló zsírokat általában nem alkalmazzák a receptekben előírt zsír 3-20%-ánál nagyobb mennyiségben, mert elpuhíthatják a szappant, vagy némely olaj esetében (pl. a lenolaj) meggyorsíthatják annak avasodását. Kis mennyiségben a bázis zsírokhoz keverve viszont nagyszerű bőrápoló tulajdonságokkal ruházzák fel a szappant, illetve azokkal együtt jobb, krémesebb habzást biztosítanak.
A tápláló zsírok általában drágábbak és nehezebben beszerezhetőek. Ebbe a kategóriába sorolják például az édesmandula-olajat, a jojobaolajat, a sheavajat, stb.
Általunk használt olajokról zsirokról
Olívaolaj: Kiváló bázisolaj. Megőrzi a bőr természetes nedvesség tartalmát. A bőr puha, fiatal, és rugalmas lesz. Kímélő szappan készíthető belőle.
Ricinusolaj: Megtartja a bőr nedvességtartalmát. Egyéb növényi olajokkal keverve szép kemény szappant eredményez.
Sárgabarackmag olaj: Jó hidratáló tulajdonságú, ápolja a bőrt.
Kakaóvaj: Keményíti a szappanunkat. Superfatként alkalmazva megtartja a bőr nedvességtartalmát. Természetes csokoládé illata van, de illatmentes változatban is kapható (finomított).
Kókuszolaj: A kókuszolaj a szappanok szíve-lelke, ez adja a selymes habzást, és a kíméletes tisztítást. Ugyanakkor túl nagy mennyiségben szárítja a bőrt. Keményíti a szappant.
Shea vaj: Hosszantartó hidratáló hatást fejt ki a bőrön. Száraz bőrre, pikkelysömörre, ekcémára, kisebb égési sérülésekre jó hatással van.
Fakultatív hozzávalók
Ide sorolunk minden olyan anyagot, amelyeket a szappanban a személyes ízlésünknek megfelelően vagy a kívánt hatás fokozása érdekében alkalmazhatunk.
Illatanyagok
Két fajta illatanyag közül választhatunk:
- Illóolajak – Az illóolajak a növények, virágok különféle módon kivont illatanyagai. Habár természetes eredetűek, az illóolajak nagyon tömény illatanyagok, amelyek mérgezést illetve irritációt okozhatnak, ha nem bánunk velük óvatosan.
- Parfüm illatok – A parfüm illatok szintetikus eredetű anyagok, amelyek próbálják utánozni a természetben megtalálható aromákat. Ezek az illatok általában hígítottak valamilyen alkohol- vagy olaj alapú bázisban.
A szappanokban csak kozmetikai használatra tesztelt valódi 100%-os illatokat használjunk, soha ne alkalmazzunk szintetikus, gyertyához vagy a környezet illatosítására ajánlott olcsó kémiai illatanyagokat, ezek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek irritálják a bőrt, károsítják az agyat!
Színezékek
Létezik természetes alternatíva a szappan színezésére (fűszerek, festékanyagokat tartalmazó növények, mint például a kurkuma, az algák, az indigó, a henna, a báránypirosító vagy más néven alkanna), vagy használhatunk ásványi anyagú kozmetikai pigmenteket. Fontos, hogy ha a pigmentek mellet döntünk, ne használjunk más hobbikhoz kapható festékeket vagy színezőket, mert irritálhatnak.
|